Pla

Jaciment Son Fornés, Montuïri © Ajuntament de Montuïri
Ball dels Cossiers, Algaida © Tolo Balaguer
Església, Muro © Tolo Balaguer

Situat entre les dues cadenes muntanyoses de l'illa, la Serra de Tramuntana al nord-oest i, la de Llevant, al sud-est, trobem aquesta comarca dedicada al cultiu. Conserva encara l'essència insular més autèntica, allunyada dels populars nuclis turístics. La quietud dels seus pobles ens trasllada a la Mallorca més rural i més desconeguda.

El Pla, pla, tal com el seu nom indica, és una zona relativament plana, encara que no per això, eximeix d'elevacions. El massís de Randa, amb una altitud que sobrepassa els 500 metres, s'eleva imponent sobre l'interior de l'illa.

Santuaris, Monestirs i ermites coronant els cims ens ofereixen 360 graus de vistes panoràmiques sobre l'illa. Una experiència és visitar-ne algun durant la floració de l'ametller a l'hivern, on capes de flors blanques tenyeixen el paisatge simulant neu.

Entre camps de cultiu verds, ocres i daurats, petits pobles d'interior emergeixen amb els seus campanars i típiques cases de pedra. La solitud dels seus carrers són recessos de pau i ens traslladen a l'illa de la calma d'antany.

Visitants a la recerca de tranquil·litat i contacte directe amb la gent d'aquesta terra, poden trobar en aquest entorn les seves vacances somiades. L'oferta d'allotjament és variada. Des d'hotels situats en els centres urbans dels pobles, hotels rurals fins a finques amb activitat agrària (agroturismes) o fins i tot edificis religiosos, ofereixen les seves estances per al seu gaudi. Tot això sense renunciar a les comoditats de la vida actual.

Aquesta comarca destaca també pel seu llegat patrimonial i arquitectònic. Aquí s'han trobat algun dels vestigis més antics de la nostra història. El jaciment arqueològic de Son Fornés, mostra com s'organitzaven i vivien, entorn dels talayots, els primers pobladors de l'illa. Aljubs, pous, sínies són restes del passat musulmà, interessat en aprofitar al màxim l'aigua. Els molins, farinaires o d'aigua, són també característics d'aquest paisatge. La ruta dels molins ens apropa a aquests elements i ens permet conèixer de primera mà el seu funcionament i el seu paper rellevant en el passat agrícola.

Els mercats són una bona opció per conèixer els pobles i productes de l'illa. El mercat de Sineu, presumeix de ser el més antic de Mallorca i va ser lloc de residència real en el passat per la seva situació geogràfica en el centre de l'illa. Té lloc tots els dimecres al matí i és dels més populars.

Les festes són una senya d'identitat dels nostres pobles. La dansa donis Cossiers, una antiga tradició de Mallorca del segle XIV, s'interpreta en diversos municipis però sobresurten els d'Algaida i Montuïri, que tenen lloc durant les seves festes patronals.

També les fires, sobretot les de tipus gastronòmic, tenen el seu paper en el Pla de Mallorca, destacant la fira del meló, a Vilafranca de Bonany, i la de la mel, a Llubí. Abunden, en aquesta comarca els cellers reconvertits en restaurants de cuina tradicional mallorquina. Solen estar decorats amb elements típics i estris de l'horta com a rodes de carro, grans barrils de vi i llars de foc rústiques.

El Pla el conformen 14 municipis. Algaida, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Petra, Porreres, Santa Eugènia, Sant Joan, Sencelles, Sineu i Vilafranca de Bonany. La seva capital tradicional i històrica és Petra, lloc de naixement de Fra Juníper Serra, fundador de Califòrnia (USA).

La comarca del Pla no té platges però és plena de tresors per descobrir.