Gastronomía Foto © Tolo Balaguer

Gastronomie

Mallorca, destí gastronòmic

La gastronomia mallorquina gaudeix de tots els avantatges de la coneguda dieta mediterrània, que, segons diuen, és una de les més completes i saludables que hi ha. Es tracta d’una cuina que no és més que el reflex de les distintes cultures que avui conformen la nostra identitat, i és precisament aquesta varietat la que confereix a la dieta illenca la riquesa i el merescut prestigi de què gaudeix actualment.

La bonança climatològica de la qual gaudeix Mallorca durant tot l’any deriva en una varietat exquisida de qualsevol tipus de producte quasi en exclusiva. Així, la cuina mallorquina està formada per un complet assortiment de carn d’alta qualitat que li ofereix el bestiar, el peix fresc acabat de treure de la mar, i un deliciós repertori de verdures i fruites variades que a cada temporada enriqueixen els plats amb els millors sabors. Tot junt es tradueix en un sabor autèntic i autòcton, que es converteix en un dels majors atractius i plaers de la visita a Mallorca.

Es tracta d’una dieta en la qual abunda l’oli d’oliva i, en els plats d’hivern, el saïm de porc; tot i així, l’aportació calòrica d’aquest darrer s’equilibra amb l’abundància de verdures i fruites que solen acompanyar els plats. No menys important és la presència de peix en la gastronomia illenca. Són plats molt variats que van des de l’arròs de peix, la caldereta o peix al forn (com l’anfós a la mallorquina).

Totes aquestes receptes suculentes es poden degustar en els restaurants de tota l’illa. Els més típics i entranyables, sobretot per l’antiguitat, reben el nom de cellers, i es poden trobar pertot, encara que tenen més presència a les localitats de Sineu, Inca i Petra.

Sovint tot allò que s’ha relacionat amb la gastronomia té molt a veure amb la tradició, ja sigui amb una data o època de l’any.

Els embotits típics són la sobrassada, el botifarró o el camallot, uns aliments que, combinats amb el pa pagès, són un exponent de l’enginyeria culinària. Aquests embotits no només constitueixen una delícia per al paladar que cap visitant no hauria de deixar de tastar, sinó que acaben esdevenint, juntament amb la famosa ensaïmada, el regal més sol·licitat pels turistes per endur-se als éssers estimats o a la pròpia taula.

Les postres mallorquines també tenen el reconeixement dins la cultura gastronòmica. I encara que hi ha postres més esteses per l’illa, com l’ensaïmada, de pasta finíssima, amb sucre, ous i saïm, d’on li ve el nom, la coca de quarto (una mena de bescuit), els robiols, els crespells o els bunyols, entre d’altres, són dolços peculiars i de gust mediterrani. És molt curiós recalcar que hi ha quantitat d’especialitats locals, com les coques de patata de Valldemossa, els sospirs de Manacor o les famoses galetes d’Inca.

Mallorca és, a més, terra vinícola, de manera que, quan en una mateixa taula coincideixen tots aquests deliciosos plats amb un bon vi amb denominació d’origen, els comensals creuen estar una mica més a prop del paradís.

Mercats

Mercats

Cada dia de la setmana pots visitar un mercat en algun poble. En ells trobaràs producte local, artesanal i de temporada.

Pa amb oli

Pa amb oli

Pa pagès, tomàtiga, oli d’oliva verge i sal. Acompanyat d’olives mallorquines, formatge, embotits... senzill i deliciós.